Informatica als alfa-vak?

Informatica wordt door de meesten gezien als puur beta-vak. Zeker in de brede opzet zoals die in het Nederlands VO wordt aangehouden is dit niet volledig waar, informatica heeft ook veel alfa-aspecten. Tijdens de i&i conferentie gaf Jan Lepeltak een pleidooi voor alfa-aspecten in de informatica. Doel van zijn pleidooi is onder andere het interessant maken van het vak voor meer doelgroepen.

Eén van de manieren om informatica als alfa-vak te zien is door gebruik te maken van tools gemaakt voor alfa’s om informatica concepten uit te leggen. Het meest duidelijk komt dit naar voren bij het onderzoeken van de talige aspecten van de informatica. Bij het programmeren en algoritmiseren gebruik je immers een taal. Deze taal heeft net als een natuurlijke taal – zoals Nederlands en Spaans – een grammatica en een verzameling woorden.

Jaren geleden – nog in het DOS tijdperk – is er hiervoor een tool ontwikkeld. Deze tool was bedoeld om informatici kennis te laten maken met talen en grammatica’s. Door middel van een simpele taal (jaja!) kan de grammatica van een taal worden gedefinieerd. Door vervolgens voor elk woordtype woorden op te geven kan het programma teksten genereren in deze taal, bijvoorbeeld zoals in het voorbeeld Haiku’s.

Interessante theorie, deze toepassing zal alfa’s stimuleren om zich hierin te verdiepen en onderwijl leren zij over enkele onderdelen van de kerninformatica, zoals recursiviteit en algoritmiseren. Helaas bleek de tool meer aan te slaan bij de studie Letterkunde, dan in het informatica onderwijs, of zou dit juist aantonen dat Jan zijn doel bereikt heeft?

3 gedachten over “Informatica als alfa-vak?

 1. Hallo Robin, ik had de omschrijving van de lezing gelezen en ik dacht dat het ging over manieren om informatica interessanter (aantrekkelijker, toegankelijker, etc.) voor alfa-scholieren. Maar uit jouw beschrijving leidt ik af dat dat doel niet is bereikt. Jammer, want daar was ik juist heel nieuwsgierig naar.

 2. Hmm, klopt die haiku? Volgens mij mis ik een lettergreep in de tweede zin, maar dat kan aan mij liggen. Is ook niet heel erg belangrijk.
  Tja, moet je het aantrekkelijker maken voor niet beta studenten? Dit vereist buiten het aanpassen van het curriculum om het aantrekkelijker te maken ook het niet afschrikken van de beta’s. Die hebben doorgaans minder met spreektalen, dus hoe gaan we daar dan mee om. Het zou toch ook zonde zijn als beta’s dadelijk geen informatica meer willen doen!
  Profielen binnen Informatica?

  • Hmm, klopt die haiku? Volgens mij mis ik een lettergreep in de tweede zin, maar dat kan aan mij liggen. Is ook niet heel erg belangrijk.

   Je hebt helemaal gelijk. Het is een vertaling van een beroemde Haiku (volgens Wikipedia), waarbij men de inhoud heeft aangehouden. Er is ook een variant in de juiste vorm, maar daar is de betekenis nét iets anders.

   Tja, moet je het aantrekkelijker maken voor niet beta studenten? Dit vereist buiten het aanpassen van het curriculum om het aantrekkelijker te maken ook het niet afschrikken van de beta’s. Die hebben doorgaans minder met spreektalen, dus hoe gaan we daar dan mee om. Het zou toch ook zonde zijn als beta’s dadelijk geen informatica meer willen doen!
   Profielen binnen Informatica?

   Eens, ik ben er ook bang voor dat als je te veel naar de alfa kant neigt je de beta’s verliest. Zelfs al is de vaardigheid ook voor beta’s/informatici nuttig. Het vak is nu eenmaal breed en dus zullen we zowel de alfa’s als de beta’s moeten aanspreken. ‘Profielen’ maken binnen het vak (al zijn het maar verschillende zwaartepunten in een verder gelijk curriculum) lijkt me een goede oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.