Open, écht leren

Erik Duval had de eer om de i&i conferentie te openen met zijn keynote over open leren. Erik is professor aan de Katholieke Universiteit Leuven, waar hij zelf gebruik maakt van Open Learning. Een quote van hem die mij erg aanspreekt:

We are should be teaching students to solve problems we don’t know, using technologies we don’t know

Open Learning bestaat uit meerdere onderdelen. Eén hiervan is het publiekelijk maken – en dus delen – van lesmateriaal. Via initiatieven als Ariadne, maar ook specifiek voor ons vak InformaticaVO, kan lesmateriaal worden uitgewisseld. Maar Open Learning wordt pas echt Open Learning zodra niet enkel het materiaal publiekelijk beschikbaar is, maar het resultaat ook publiek wordt.

Dit kun je bereiken door studenten uit te dagen hun werk op een open platform beschikbaar te maken. Laat hen bijvoorbeeld een blog of wiki-pagina schrijven over de onderwerpen en laat elkaar hier op reageren. Iedereen leert hier veel van, én het feit dat je publiek hebt motiveert! Om zijn studenten verder te empoweren spreekt hij ook zijn eigen netwerk aan (bijvoorbeeld via @ErikDuval) en nodigt hen uit te reageren op de blogs van zijn studenten.

Dat het nog opener kan bewijst hij ook, Erik geeft een volledige cursus via het internet, gratis en voor niks. Dit idee komt bij enkele Amerikaanse universiteiten vandaan, een succesvol voorbeeld is Introduction to Artificial Intelligence van Stanford University met meer dan 100.000 studenten. Ondanks het hoge afval percentage levert dit initiatief nog steeds vele malen meer deelnemers op dan een cursus aan een reguliere universiteit.

Deze keynote is de inspiratie geweest voor mijn suggestie aan onze vakdidacticus om in plaats van een verslag van de conferentie enkele wiki-pagina’s te schrijven op wiki.informatica.nu. Na overleg werd besloten het in blog-vorm te doen. Naast de blog die je nu aan het lezen bent zullen er dus ook blogs van mjn mede-studenten verschijnen, zie hiervoor de blogroll op de homepage. Erik Duval is dus geslaagd met zijn keynote!

Relevante links

  • Keynote – Video-opname van de keynote

1 gedachte op “Open, écht leren

  1. De quote spreekt mij persoonlijk iets minder aan, we hebben al genoeg problemen die we wel kennen maar niet op kunnen lossen ;-)!
    Het idee om leerlingen iets te laten doen dat publiek heeft is mogelijk wel een idee. Het feit dat leerlingen dit dan ook moeten modereren betekent dat ze kritisch moeten zijn en leerlingen die onzin proberen te spammen zien hopelijk dat dat geen zin heeft. Wat dat betreft is een Blog te verkiezen boven bijvoorbeeld Facebook waar iedereen wat achter kan laten en dit onmiddelijk zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.