Stoplicht in Arduino

In een van mijn eerdere blogs heb ik Arduino besproken. Ik heb zojuist een van de opdrachten welke door i&i aangeboden worden uitgeprobeerd. Ik heb dus een simpel stoplicht gemaakt, aangestuurd door de Arduino. Mijn belangrijkste doel hierbij was het uitproberen van ArduBlock, de visuele programmeertaal voor Arduino.

Na de eenvoudige installatie kon ik aan de slag. Ik ben begonnen met de hardware. Dit was al snel in elkaar gezet, voor een stoplicht is immers niet veel meer nodig dan 3 LEDs. Toen de software, via de pleur-en-sleur methode het stoplicht geprogrammeerd in ArduBlock met als resultaat het volgende ‘programma’:

Vanuit ArduBlocks de bijbehorende code gegenereerd en uitgevoerd op de Arduino, maar helaas er gebeurde niks! Na een blik op de gegenereerde code was mij duidelijk wat er mis ging, zie jij het ook?

Tot slot handmatig de code aangepast, een bugreport gedaan bij de developer, en zie hier het resultaat:

9 gedachten over “Stoplicht in Arduino

 1. Pingback: Stoplicht in Arduino (vervolg) | Informatica.NU

 2. Het is revolutionair! een doorbraak in de wetenschap :D.

  Maar om iets serieuzer te zijn, Het ziet er leuk uit. jammer dat dat ArduBlock nogal buggy is. Zeker als dit soort scenarios vaker voorkomen kan je het moeilijk in de klas inzetten. Misschien wordt het een optie als de ontwikkling wat verder is, het heeft zeker potentie.
  Verder denk ik dat het met de juiste begeleiding ook mogelijk moet zijn om leerlingen met C code te laten werken op de arduino. Dit zal natuurlijk wel aan afhankelijk zijn van hun voorkennis/ de voorafgaande lesstof.

  Q

  • Ha Q,

   Dank voor je reactie.

   Zeker als dit soort scenarios vaker voorkomen kan je het moeilijk in de klas inzetten. Misschien wordt het een optie als de ontwikkling wat verder is, het heeft zeker potentie.

   Het is inderdaad nog duidelijk in ontwikkeling, maar ze zijn er wel actief mee bezig. Ook via hun github pagina reageren ze op issues. Ik heb er dus wel vertrouwen in dat het over tijd nog flink verbeterd wordt! Er zijn overigens een aantal alternatieven die ik nog moet uitproberen:

   Verder denk ik dat het met de juiste begeleiding ook mogelijk moet zijn om leerlingen met C code te laten werken op de arduino. Dit zal natuurlijk wel aan afhankelijk zijn van hun voorkennis/ de voorafgaande lesstof.

   Dat ben ik met je eens, maar ik denk dat het visueel aanpakken een hele goede start is. In den beginne hoeven ze dan nog geen rekening te houden met ‘moeilijke’ dingen als de syntax (puntkomma vergeten, een haakje verkeerd, etc). Als ze eenmaal de structuur van een programma onder de knie hebben kunnen ze overstappen naar C. Zo komen ze stap-voor-stap verder. Dit is een van de dingen die ik tijdens mijn afstudeeronderzoek wil meenemen.

 3. Pingback: Multiplo: Maak je eigen robot - Informatica.NU

 4. hallo,

  ik ben een hobby gebruiker van arduino echt leuk en mega veel mogelijkheden !!

  ik weet niet of ik het aan de juiste persoon vraag maar..

  de kinderen rijden bij mij op de werf en we hebben 4 mini verkeerslichtjes gemaakt (oude fiets lichtjes van de gemeente met ledjes er in gebouwd) maar met kabels en dat is wat ik dacht dit moet anders kabels op de werf sruikkelen enz.

  is er een mogelijkhein vandraadloos communiceren met bijv. 4 arduino’s en een draadloze chip ??

  Groet Piet

 5. Hey,

  Ik zag je probleem verschijnen in de code, wanneer je de rode blokken (Zet numeric value en set digital variable) bij in je loop zet is je probleem opgelost.

  Grtjs Koen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.