Lesmateriaal: Android Apps met App Inventor

Al eerder schreef ik over het ontwikkelen van apps in het onderwijs. Ik ben ervan overtuigd dat het ontwikkelen van apps motiverend werkt voor leerlingen, met die reden zou ik het graag in mijn eigen lessen integreren. Afgelopen jaar ging ik daarom op zoek naar mogelijkheden hiervoor, samen met Coen Crombach en François Vonk hebben we hier vervolgens ons afstudeeronderzoek (master Science Education and Communication, TU/e) aan gewijd.

Naast de motivatie wilden we uiteraard de leerling ook op een goede manier het programmeren aanleren. Uit onze eigen ervaring – tevens bevestigd door andere docenten en literatuur – weten we dat leerlingen dit moeilijk vinden. Zeker in het begin is code schrijven moeilijk, er komen namelijk vele uitdagingen op je af: een nieuwe taal, een manier van denken, onbegrijpelijke foutmeldingen, etc.  Een aantal van deze uitdagingen willen wij in het begin weghalen, zodat een leerling zich kan concentreren op enkele belangrijke vaardigheden.

Om zowel de motivatie als het effectief leren programmeren te kunnen vatten in een methode zijn we MIT’s App Inventor gaan gebruiken. Met deze tool kunnen leerlingen in een grafische omgeving apps ontwikkelen voor Android toestellen. Het ontwikkelde lesmateriaal hebben we voorgelegd aan verschillende docenten informatica, en zij reageerden enthousiast.

Een voorbeeld van 'code' in App Inventor

Het is onze bedoeling om het materiaal zelf in te zetten in onze eigen lessen, en dit de komende tijd verder te verbeteren en uit te breiden. Het materiaal wordt ter beschikking gesteld onder een Creative Commons licentie en is dus voor iedereen gratis te gebruiken en naar eigen smaak aan te passen. Suggesties tot verbetering zijn uiteraard ook welkom!

Je vindt het materiaal op Github via appinventor.informatica.nu.

5 gedachten over “Lesmateriaal: Android Apps met App Inventor

 1. Pingback: Goedkope Android toestellen | Informatica.NU

  • Beste Els,

   Op dit moment hebben wij nog geen uitwerkingen beschikbaar. T.z.t. willen we deze wel beschikbaar stellen, maar dan zullen ook een methode moeten vinden om dit enkel voor docenten zichtbaar te maken. Als je vragen hebt over specifieke vragen, dan help ik je graag.

   Met vriendelijke groet,

   Robin Eggenkamp

 2. Pingback: GitHub in het onderwijs | Informatica.NUInformatica.NU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.