GitHub in het onderwijs

GitHub OctocatEen van de onderdelen van het curriculum informatica is het projectdeel. Leerlingen worden geacht om in groepjes gezamenlijk aan een project te werken. Vaak betekent dit ook samen code schrijven. Hierbij zullen leerlingen er tegenaan lopen dat het best lastig kan zijn om tegelijk aan hetzelfde programma te werken, hoe houd je iedereen up-to-date en zorg je ervoor dat er geen code verloren gaat? Een versiebeheersysteem, zoals Git, biedt hier uitkomst. GitHub heeft hier een mooie grafische omgeving omheen gebouwd, én biedt deze gratis aan voor studenten en scholen.

Naast een versiebeheersysteem biedt GitHub ook een wiki en een ticketing-systeem. Daarmee kunnen leerlingen een volledig project opzetten. Voor de presentatie van het project is het vervolgens ook mogelijk om een website te maken en te hosten.

Ik ben zelf van plan mijn leerlingen binnenkort kennis te laten maken met GitHub. Een vorige groep leerlingen heeft al eerder gebruik gemaakt van GitHub, en dit is toen naar wens verlopen. Ook ikzelf maak veelvuldig gebruik van GitHub, bijvoorbeeld voor mijn eigen lesmateriaal over App Inventor. Hoogste tijd dus om er met de hele klas mee aan de slag te gaan!

Een leerling van wie ik het profielwerkstuk begeleid, Tim van Elsloo, gaf mij de tip dat GitHub gratis te gebruiken is voor educatieve doeleinden. Normaal kun je GitHub enkel voor publieke repositories gratis gebruiken, maar op deze manier kun je de repositories ook privé houden. Dat is wel zo fijn in de klas! Wilt u hier ook gebruik van maken? Bezoek dan de educatiepagina van GitHub.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.